PropertyTalk

post-header
H Δρ. Στέλλα Μουρουζίδου (Τράπεζα Κύπρου) μας μιλάει για τα στεγαστικά δάνεια, τα επιτόκια και τις διαδικασίες που πρέπει να γνωρίζουμε προτού ξεκινήσουμε ενέργειες για ανέγερση / αγορά του σπιτιού μας.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της MPA Property and Promoters Τάσος Μπιλιανίδης φιλοξένησε πρόσφατα την Περιφερειακή Διευθύντρια Λευκωσίας της Τράπεζας Κύπρου Κα Στέλλα Μουρουζίδου, σε μια ενδιαφέρουσα και πλούσια συνέντευξη.

Η εμπειρία της Κας Μουρουζίδου στον Τραπεζικό τομέα άρχισε το 1990, ενώ η αγάπη της για αυτόν την ώθησε να εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της με σπουδές σε MBA, MSC Financial Economics αλλά και διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις δράσεις του Ιδρύματος της Τρ. Κύπρου, στην πολύτιμη προσφορά του Ογκολογικού Τμήματος, στο κέντρο IDEA για νεοσύστατες επιχειρήσεις καθώς και τις εθελοντικές δράσεις των υπαλλήλων της Τράπεζας.

Η Κα Μουρουζίδου τόνισε ότι σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα της Κεντρικής Τράπεζας, η Τράπεζα Κύπρου δανειοδοτεί πλέον το ½ των στεγαστικών δανείων, κάτι που οφείλεται στην ανθρωποκεντρική και φιλική τους προσέγγιση, αλλά και τα ευέλικτα, διαχρονικά τους σχέδια.

 Ανέλυσαν επίσης τη σωστή πορεία που πρέπει ο κάθε υποψήφιος πελάτης να πάρει, ωστέ να ξέρει πού βαδίζει, ποια μπορεί να είναι η μηνιαία του δόση αλλά και το μέγιστο ποσό δανειοδότησης, πριν προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία αγοράς ακινήτου. Ειδικότερα μετά από την οικονομική κρίση του 2013, η διαδικασία άλλαξε για να περιοριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αρχικά ο πελάτης αναφέρει τα εισοδήματα του, ενώ υπολογίζονται τα ελάχιστα μηνιαία έξοδα (έξοδα διαβίωσης) ανά άτομο ή ζευγάρι, πιθανότητα δημιουργίας οικογενείας (sensitivity scenarios) αλλά και η πιθανότητα επαγγελματικής ανέλιξης ανάλογα πάντα με τα προσόντα/πτυχία του. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει και η ηλικία του πελάτη, αφού η μέγιστη ηλικία εξόφλησης δανείου ανέρχεται στα εβδομήντα.

Ακολούθως, όταν ο υποψήφιος πελάτης βρει το ακίνητο που τον ενδιαφέρει, πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα στην Τράπεζα Κύπρου για να πάρει και την επίσημη έγκριση. Από τον πελάτη ζητείται η μισθοδοσία των τελευταίων τριών μηνών, κάτι που δηλώνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου, ένα 20% προκαταβολή, ενώ τα περισσότερα εγγραφα αφορούν το ακίνητο. Μεταξύ αυτών είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας του ακινήτου, πωλητήριο έγγραφο, άδεια οικοδομής, πολεοδομική άδεια, ανάλογα πάντα αν το ακίνητο είναι καινούργιο (υπό κατασκευή) ή μεταχειρισμένο.

Σημαντικό ρόλο για την έγκριση δανείου, τονίζουν, είναι και η εκτίμηση του ακινήτου από τους εκτιμητές, είτε είναι καινούργιο είτε μεταχειρισμένο. Αυτό δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα σε περίπτωση που η εκτίμηση δεν είναι στο επιθυμητό ποσό, φτάνει να υπάρχουν εναλλακτικοί πόροι / συνεισφορά ή εάν η επανεκτίμηση είναι πιο ψηλή. Σε κάθε περίπτωση, η κα Μουρουζίδου συμβουλεύει τους πελάτες να μην κανουν υπερβολές με τα ποσά που ζητούν,  γιατί η δέσμευση του δανείου είναι πολύ σημαντική και σε πολλές περιπτώσεις εφόρου ζωης.

Στη συνέχεια έθιξαν το φλέγων θέμα της μη αποπληρωμής δανείου. Η Τράπεζα Κύπρου δίνει δύο μήνες αναστολή δόσεων το χρόνο, κάτι που παρατηρείται έντονα τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δυσκολεύεται να αποπληρώσει το δάνειο του για περισσότερο χρονικό διάστημα, συμβουλή των τραπεζίτων είναι να γίνεται μια συνάντηση για να βρεθεί λύση. Πιθανόν να γίνεται αναστολή δόσεων για περισσότερους μήνες και αναδιάρθρωση δανείου, κάτι που θα αυξήσει ομως τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής του συγκεκριμένου χρέους. Στην περίπτωση που αδυνατεί και πάλι να πληρώσει, η τράπεζα προσπαθεί να εξαντλήσει όλες τις επιλογές της. Για παράδειγμα καλεί τον δανειολήπτη να αποταθεί σε πιθανούς κληρονόμους για να αναλάβουν το χρέος αν το επιθυμούν.

Δια νόμου όμως, προσθέτει, στις 90 μέρες καθυστερήσεων, το δάνειο αυτόματα θεωρείται μη εξυπηρετούμενο (κόκκινο δάνειο) και πιθανότατα πλέον αναλαμβάνουν τους διακανονισμούς με άλλο τμήμα ή εταιρεία. Σκοπός της τράπεζας δεν είναι ο πελάτης να χάσει τη περιουσία του, αφού είναι ασύμφορο και για τους δύο. Γι΄ αυτό πλέον τα δάνεια δίνονται πιο δύσκολα, ειδικότερα μεγάλα ποσά που πιθανόν να μην εντάσσονται στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, για τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας.

Κλείνοντας, αναφέρθηκαν στο κούρεμα και την οικονομική κρίση του 2013, τις εγγυημένες καταθέσεις των €100000 και τον συμψηφισμό που έκανε τότε η Τρ. Κύπρου με τα δάνεια των πελατών της. Παρόλο που ο κόσμος αρχικά είχε φοβηθεί, συμπληρώνει,  παρατηρείται σιγά σιγά και πάλι η αύξηση των καταθέσεων.

 Η Κα Μουρουζίδου παροτρύνει τους πελάτες, ειδικά τους νέους να μελετήσουν τις επενδυτικές υπηρεσίες των τραπεζών, να συμβουλευτούν τα εξειδικευμένα άτομα, να είναι προσεκτικοί χωρίς ακρότητες και γενικότερα να ενημερώνονται συνεχώς, από μικρές ηλικίες, για οικονομικά και τραπεζικά θέματα.

Γράφει: Μαριάννα Νικολάου

Previous post
Next post
Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *